sobota 5. marca 2016

Nakoniec príde smrť - Agatha Christie

Táto kniha sa stala mojou najobľúbenejšou. Bola vydaná v roku 1944 a preložená do slovenčiny v januári tohto roku. Je to naozaj dokonalá detektívka aj keď som ich veľmi veľa neprečítala. Dej bol strhujúci a až do posledného momentu som nevedela kto bol skutočným páchateľom. Síce som mala množstvo tipov kto to asi mohol byť, ale žiaden mi nevyšiel. Doma máme ešte zopár kníh od Aghaty Christie tak už sa veľmi teším na ďalšie čítanie.

Táto kniha ma poučila, že netreba veriť všetkému a všetkým. Niektoré veci na prvý a ani na druhý pohľad neuvidíme. Pretože človek, ktorý v sebe nosí zlo o tom ani nemusí vedieť...


Po manželovej smrti sa Renisenb vracia do domu svojho otca, zádušného kňaza Imhotepa. Majú ho
v úcte všetci okrem členov jeho vlastnej rodiny. Jeho matka Esa ho opísala ako totálneho blázna. Táto postava mi bola veľmi sympatická, tiež s Renisenb. Aj keď Renisenb nemala správny pohľad na život, no Esa už mala všetkých už dávno prekuknutých. Jeho synovia a ich manželky vzájomne súperia o vplyv a moc nad celým otcovým hospodárstvom. Imhotep navyše prileje olej do ohňa rodinných rozborov keď si jedného dňa privedie domov konkubínu (novú partnerku) - mladú, krásnu, ale zákernú Nofret. Nofret si Imhotepa okrúti okolo prsta a poštve ho proti vlastným synom, ktorým otec hrozí vydedením. Keď Impotep musí znovu odcestovať, vypočítavá Nofret drobnými zlomyseľnosťami prebudí skryté vášne, zlobu, závisť a nenávisť, ktoré v rodine dlho driemali. Nofret sa podarilo odhaliť pravú tvár každého člena rodiny. Tí, ktorí sa zdali, že majú čisté srdcia odhalili nenávisť, ktorá v nich celý život driemala. Napokon Nofret jedného dňa nájdu pod útesom mŕtvu. Všetci s úľavou konštatujú, že šlo o nešťastnú náhodu. Séria následných záhadných úmrtí, ktorá postihne Imhotepovu rodinu, vzbudí hrôzu a podozrenie, že sa zavraždená Nofret mstí zo záhrobia. No pravda musí vyplávať na povrch a ukáže sa, že žiadny duch sa nemstí, ale členov Imhotepovej rodiny zabíja ruka človeka. Renisenb, Esa a Hori hľadajú dôkazy, ktorými by mohli usvedčiť vinníka. No vrah je oveľa prefíkanejší ako sa zo začiatku zdalo. Imhotep sa po sérií niekoľkých úmrtí zbáznil. Renisenb potom pochopí, že zlo a nenávisť môžu byť ukryté hlboko v človeku a  bez povšimnutia čakať na vhodnú príležitosť. Nie všetci sú taký akí sa nám na vonok zdajú. V skutočnosti to môže byť len obyčajná pretvárka.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára