utorok 1. marca 2016

Proč pračka žere ponožky - Bernd Harder

Táto kniha je naozaj jedinečná. Je v nej odôvodnené takmer všetko. Naozaj netuším čo autora, Bernda Hardera inšpirovalo k vytvoreniu takejto bláznivej knihy. Musím priznať, že som sa pri čítaní naozaj pobavila. Pre mňa nevýhoda knihy je, že je preložená v češtine.
 Napríklad: Prečo sú vajcia biele alebo hnedé? Prečo teplé nápoje uhasia smäd lepšie ako studené?
 Prečo niekedy vyrastú štvorlístky? Prečo sme po sladkostiach smädný? Ako sa dostanú                        farebné prúžky do zubnej pasty? ...

Prečo sú vajcia biele alebo hnedé?
Sliepky domáce chováme už asi 8000 rokov. Predtým divoké sliepky znášali hnedé vajcia. Išlo vlastne o ochranné sfarbenie, pretože vajcia nemal uvidieť nepriateľ, ktorý by ich zožral. Určité produkty látkovej výmeny sfarbili vajce dohneda, škrupina  sa ešte v tele sliepky zatiahla vrstvou slizu z týchto látok. Keď sliepky zdomácnili, časom došlo pri niektorých druhoch ku genetickej mutácii: vrstva slizu nedržala na škrupine a vajcia zostávali biele. Ochranné zfarbenie pri domácich sliepkach nie je nutné, a preto už nebol dôvod pre zmenu. Vo voľnej prírode by šírenie bielych vajec neobstálo. Dnes existujú vo svete stovky rôznych druhov sliepok a vajcia majú farbu od snehobielej po tmavohnedú...

Prečo teplé nápoje uhasia smäd lepšie ako studené?
Nie je to úplne pravda. Vychladená minerálka je v horúcich dňoch lákavejšia než horúci čaj - a hodí sa k doplneniu tekutín v tele. Letný drink by však nemal byť ľadovo studený. Ten síce v prvej chvíli zahná smäd, ale potom čo telo začne produkovať teplo, aby sa tekutina v žalúdku zohriala na teplotu tela, a človek sa už zase kúpe v vlastnom pote.

Prečo niekedy vyrastú štvorlístky?
Odkedy a prečo sa hovorí, že burina so štyrmi lístkami nosí šťastie, to sa presne nevie. Možno preto, že štvorlístky nájdeme len občas. Alebo preto, že pôsobia vitálnym, životodárnym dojmom. Napriek tomu sa však presne vie, ako štvorlístok vznikne: buď zo stresu (príliš veľa ultrafialového svetla, tepla alebo chladu), alebo genetickou chybou v rastu výhonku.

Prečo sme po sladkostiach smädný?
Cukrová vata, cukríky, gumový medvedíci, čokoládové tyčinky... proste pochúťka! Tieto pochutiny obsahujú väčšinou iba cukor, konzervačné látky, farbivá a želírovacie prostriedky - a chuť cukru na jazyku vyvoláva automaticky pocit smädu. Keď sa totiž cukor dostane do žalúdku a čriev, telo zásobuje tráviace orgány tekutinou, ktorá potom na iných miestach chýba. A preto "centrála", náš mozog, vydá signál k pitiu. Roztok cukru silno dráždi steny žalúdku a organizmus potom musí vysoký obsah cukru zo sladkostí začne riediť. Tak vzniká deficit tekutín v tele, ktorý končí až vtedy, keď sa cukor odbúra. Preto je dôležité zahnať smäd po sladkostiach vodou pretože sladké limonády všetko iba zhoršia.

Ako sa dostanú farebné prúžky do zubnej pasty?
Tuba sa naplní zubnou pastou vo dvoch krokoch: najprv červenou pastou (málo) a potom bielou (tej je veľa). Medzi oboma pastami sú pozdĺžne tenké prepážky, v ktorých sú malé drážky. Keď tubu stlačíme, vyjde z hrdla tuby biela pasta. Na ňu sa zároveň s drážkami vytlačia tenké červené prúžky. Pretože sa tlak rozkladá rovnomerne do všetkých strán, môžete stlačiť tubu kdekoľvek - a stále to funguje.

Túto knihu vám rozhodne odporúčam si prečítať. Je v nej vysvetlených množstvo záhad každodenného života.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára